Association between meat consumption and all-cause mortality

Обсуждение медицинских новостей

Модератор: Pyankov Vasily

Ответить
Pyankov Vasily
Сообщения: 5564
Зарегистрирован: Пн ноя 24, 2008 12:59 am
Откуда: Киров

Association between meat consumption and all-cause mortality

Сообщение Pyankov Vasily »

Meat consumption and mortality - results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

A diet rich in meat has several potential nutritional benefits -but perhaps even more- also some potential adverse effects, which might derive from the high content of cholesterol and saturated fatty acids (for coronary heart disease risk), and iron (for colon cancer due to the endogenous formation of N-nitroso compounds in the gastro-intestinal tract).

In this study the authors examined the association of red meat, processed meat, and poultry consumption with the risk of early death, in 448,568 men and women without prevalent cancer, stroke, or myocardial infarction, and with complete information on diet, smoking, physical activity and body mass index, who were between 35 and 69 years old at baseline.

After correction for measurement error, the results support a positive association between processed meat consumption and all-cause mortality, in particular due to cardiovascular diseases. Participants with an intake of 160+ g red meat/day had a hazard ratio (HR) = 1.37 (95% confidence interval 1.23 to 1.54) compared with individuals with an intake of 10 to 19.9 g/day, but also to cancer. The association for processed meat was stronger than for red meat. The consumption of poultry was not related to all-cause mortality.

The authors estimated that 3.3% of deaths could be prevented if all participants had a processed meat consumption of less than 20 g/day.

S. Rohrmann et al. BMC Med 2013; 11: 63.

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/63
Пьянков Василий Алексеевич
K. Andrews
Сообщения: 7
Зарегистрирован: Пт авг 02, 2013 6:26 am
Откуда: Киров, Россия

Сообщение K. Andrews »

Спасибо, Василий Алексеевич.

Хотелось бы поговорить немного про " processed meat", например, что нитрит натрия (E250), который входит в состав колбас, и попадая в желудок диссоциирует на Na(+) и NO2(-). NO2(-) cвязываются с протонами водорода и образуют азотистую кислоту, которая обладает ярко выраженным мутагенным действием, поскольку является деаминирующим агентом. Азотистая кислота дезаминирует гуанин до ксантина, аденин до гипоксантина, а цитозин до урацила, что в некоторых клетках ведёт к апоптозу, а в других может вызвать неконтролируемое деление, что и составляет сущность опухолевого процесса.

Так что увлекаться колбасой не стоит, товарищи :)
Ответить